Akkuklusterille isoja rekrytointeja

akku suunnittelu

Sähköautoissa tarvittavien akkujen tuotannosta ja tähän liittyvästä tuotantoketjusta on kaavailtu Suomeen tulevaisuuden menestyssektoria.

Lähtökohtana ovat Euroopan tasolla poikkeukselliset mineraalivarannot, sekä vahva osaaminen kokoonpanoteknologiasta. Suomen kobolttivarannot ovat Euroopan suurimmat, ja myös litiumia on mahdollistaa tuottaa kannattavasti.

Nyt akkuklusteri alkaa näkyä myös käytännössä kun suunnitelmat tulevat toteutusvaiheeseen. Maaliskuussa 2021 Valmet Automotive kertoi käynnistävänsä peräti 1000 uuden työntekijän rekrytoinnin.

300 näistä sijoittuisi Salon akkutehtaalle, jonka tuotannon on määrä käynnistyä vuoden loppupuolella. Yhteensä 700 henkilöä palkataan Uuteenkaupunkiin. Osa heistä autonrakentajiksi.

Työllistymismahdollisuuksien kannalta merkittävää on että yhtiö kouluttaa työntekijät tehtäviin. Aiempaa alan koulutusta ei välttämättä vaadita.

Akkuklusteri liittyy laajemminkin ympäristö- ja energiateknologian kasvuun, ja on esimerkki tavoitellusta vihreästä siirtymästä.